2009/01/31

Grönt är skönt

Nu i januari är det tio år sen jag åt en ko senast, eller en gris eller nåt annat däggdjur heller för den delen (en och annan fisk har dock slunkit ner under årens lopp). Mycket har hänt under de tio åren, nu för tiden kan man som vegetarian t.ex äta på restaurang och få välja köttfri rätt i menyn, inte be kocken slänga ihop nåt grönt av vad som fanns tillgängligt som jag fick göra i början. Jag brukar inte heller få förklara skillnaden mellan en vegan och en vegetarian längre, eller få frågan hur många minkar jag släppt ut i mina dar. Att välja att inte äta kött verkar inte vara lika suspekt längre.
Själv ångrar jag mig inte en sekund, och tror inte att jag kommer äta kött i framtiden heller. Så länge det finns massor av grönsaker som är både goda, näringsrika och som går att producera på ett sätt som är snällt mot både människor och miljö så ser jag ingen anledning att äta andra levande varelser.
Mer än så här kommer jag aldrig predika om köttätandets vara eller icke vara, även om det är en hjärtefråga för mig. Att slå folk i huvudet med moralkakor och dåligt samvete tror jag liksom inte riktigt på. Är det guldkant på tillvaron att äta den där jättejättegoda köttbiten på lördagkvällen så gör det! Men om du känner att du kan och vill, hoppa över de där hot dogsen eller mamma scan-bullarna som du stressar i dig utan att känna smaken ens, det går lika fort att värma falafel istället.

2009/01/30

Snart blommar det



Min pappa ansade bort några grenar på körsbärsträdet hemma, och jag passade på att ta några grenar. Efter att de stått i vatten i flera veckor utan att visa minsta lilla knopp var jag på väg att ge upp hoppet, men till sist vaknade de och snart har vi lite vår här hemma!

2009/01/28

Beundrarinnan

Min sambo fick en present häromdagen. En riktig kärlekspresent. Ett halsband i en parfymerad kartong, med tillhörande handskrivet kort med många hjärtan. Jag misstänker att jag har fått en konkurrent...

2009/01/27

Förkylningsfilten

Vad gör man när man går hemma och är förkyld, och har en förkärlek för nya projekt? Man sätter igång att virka en filt såklart!

2009/01/26

Äppel päppel



Har varit hemma och varit förkyld idag, och hade lagom mycket ork för att röra ihop en paj. Enkel att göra och fantastiskt god att äta!
För den som blev sugen kommer receptet här:
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
äpple, hallon, blåbär, plommon eller vad man vill ha i. Det mesta blir gott!
nån lämplig krydda att pudra över, kanel eller vanilj eller vad man gillar. Idag blev det kardemumma.
Vispa socker och ägg, ju fluffigare desto bättre. vänd i mjöl och bakpulver, häll i en smörad form, i med frukt eller bär, grädda i 175 grader tills kakan är gyllenbrun och verkar färdig (har sällan någon som helst koll på ugnstider!)

Gott med glass, vaniljsås, grädde, eller utan nåt alls till!

2009/01/25

Mera mat!!!

Ganska många vuxenpoäng är det väl på att riva ur recept ur tidningar för att sen skriva upp dem i en fin liten bok och sedan använda vid lämpligt tillfälle? Problemet är ju bara att jag inte lyckas så bra med den där detaljen att verkligen skriva in dem i den där boken. Jag river ur och sparar eller skriver upp på små kladdiga lappar och sen ligger dom där i en stor hög och blänger förebrående på mig. Men så idag fick jag av någon outgrundlig anledning för mig att ta tag i den där högen! Sagt och gjort, jag har skrivit och skrivit, om grillade laxpaket och rotfruktskakor och citronfräst zucchini och kikärtspannkakor och... det slutade så klart med att jag blev vrålhungrig innan ens en tredjedel av högen var avverkad. Lite syrlig mangosallad eller kanske en sötpotatisgratäng, någon?

2009/01/24

Snörvel

Trött, slutkörd och förkyld. Virkar och dricker echinagard och önskar att jag hade lite mer ork.

2009/01/23

Äntligen fredag



Det här hade jag tänkt roa mig med i helgen. Vi får se vad det blir.

2009/01/21

2009/01/20

Dags att baka!

Det här skulle kunna vara ett av världens godaste knäckebröd. Tidskrävande att baka, men absolut värt besväret! Så här gör man:
5 dl vatten
1 msk fast honung
25 g jäst
4 dl vetemjöl
6 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
1 tsk bikarbonat
(jag brukar byta ut lite av mjölet mot skrädmjöl, också gott!)
Blanda alla ingredienser och kör i degblandare 6 min eller knåda i 10. Plasta in degen och ställ in i kylen ett dygn.Kavla ut ganska tunt på mjölat bakbord, nagga degen och dela i lagom stora bitar. Pensla med vatten och strö över tex vallmofrön, sesamfrön, flingsalt, hel spiskummin eller annat som du gillar. Lägg på plåt och jäs i ungefär 40 min. Grädda i 240 grader ca 5-10 min. Låt svalna, ät och njut!

2009/01/19

Har ni tänkt på...


...att det faktiskt blir lite ljusare för varje dag, och att om ett halvår är det högsommar! Jag längtar...

2009/01/18

Slö söndag



Äter mariannekolor, bläddrar i trädgårdsböcker och målar lite planlöst.

2009/01/17

Årets första semla


Förstår inte riktigt varför det är så gott med semlor? Visst, vetebröd är gott, och mandelmassa, och grädde är helt ok, men tillsammans blir det liksom tio gånger godare än var för sig! Och idag var det premiär. Mums!

2009/01/16

Vinter


Så blev det vinter igen. På med vantarna och ut i kylan!

2009/01/14

Tids nog!


Ibland kan jag önska att jag skulle vara lite bättre på att hålla mig till ett projekt i taget. Fast å andra sidan så är det väl bättre att göra många roliga saker än bara en? Även om det tar tid innan det blir klart.... Det här ska bli en kjol. Så småningom.

2009/01/13

Tjugondag Knut

...och så åkte julen ut!(fast jag rensade ut det mesta av den redan i helgen).

2009/01/11

Fika



Upptäckte icas ekologiska dinkelmandelskorpor... perfekt när man inte hinner/orkar/vill baka egna. Mmmm!

2009/01/10

Blått rött grönt



Julen är utstädad och nedpackad och jag längtar efter färg och ljus och vår.

2009/01/08

Vardag igen



...och solen lyser med sin frånvaro igen. Kompenserar upp det januarigrå med lite gult här hemifrån!

2009/01/06

Snart slut


Jullovet närmar sig slutet. Tänk vad två veckor kan gå fort... Försöker intala mig att det ska bli skönt med lite vardag igen, men hade ärligt talat gärna tagit två veckors lov till.

2009/01/05

Fågelskådaren rapporterar




Nya ornitologiska framsteg- den blyge grå fågeln är fotograferad och identifierad! Rätta mig gärna om jag har fel, men jag tror bestämt att det är en nötväcka.
För övrigt väntar jag på att körsbärsgrenarna ska börja blomma, och ritar lite.